Det store sammenhengende fjellområdet Sylan ble dannet for omkring 450 millioner år siden da det europeiske- og amerikanske kontinent møttes og presset våre grensefjell opp i store høyder. Flere istider har senere slipt og slitt Sylan ned til dagens nivå. Fortsatt oppleves fjellene storslåtte og monumentale med Storsylen som rager høyest i Sylans fjellmassiv. Sørsamiske Bieljehkh for Sylan er et fjellområde som samene i mange generasjoner har benyttet i sammenheng med tamreindrift.

Det mektige alpine landskapet kan med første øyekast virke sterilt og goldt. Kommer du inn i fjellkjeden, vil denne åpne seg med grønne lunger og lav fjellvegetasjon bestående av fjellbjørk og vier. Seterdrift med stolte budeier har også sin historie i disse fjellene, som tidlig så sine første fjellvandrere sette pris på opplevelser her inne.

Prosjektleder i prosjekt Sylan, Mattias Jansson, med kontoradresse i Tydal rådhus, forteller om et unikt fjellområde som i årene fremover har god plass til flere turister i fjellheimen. Han ser viktigheten av flere tilrettelagte destinasjonsmål som kan gi fjellturistene en større valgfrihet, og han opplever at Sylan gir næringsdrivende innen turisme et sikrere fundament for videre satsing.

- Visste du at det sørsamiske ord for Sylan, Bieljehkh betyr “De som er forsynt med ører”, det kan passe bra for fjellene Storsylen og Storsola, som er de to høyeste toppene i fjellet, sier Mattias og lover at prosjektledelsen også lytter med lydhøre ører etter tiltak og strategier som skal gjøre Sylan til et førstevalg for fjellturistene. Det myteomspunne og magiske fjellet med Tempeldalen og synlige morener fra istider som har vært, skaper tydelig interesse også hos fjellvandreren.

- Vi er opptatt av å se på området som en stor helhet, og samarbeider på flere områder. Blant annet med Skarvan Roltdalen nasjonalpark. Prosjekt Sylan er et samarbeid mellom Tydal kommune, Sør- Trøndelag fylkeskommune og Fylkesmannen i Sør-Trøndelag. Sentrale Sylan er på mange måter et fyrtårn for denne regionen med alle fiskevann og fjell vi har å tilby. Du kan si vi deler opp arbeidet i tre plan, med destinasjonsbygging, markedsføring og tilrettelegging samt kursing og feltarbeid ute i skog, vann og fjell.

- Vi ga nettopp ut en ny sykkelbrosjyre som viser potensielle sykkelruter i fjellet. Her snakker vi om ruter som på forhånd er plukket ut for ikke å skape konflikt med andre brukere. Vi har Storsylen opp, som har blitt et populært arrangement etter initiativ fra lokal ungdom. Vi manifesterer stolthet over destinasjon Sylan, og fortsetter å markedsføre oss på flere områder, sier Mattias Jansson. Prosjekt Sylan arrangerer kajakkurs, der et av målene er å lære opp lokale instruktører i samarbeid med Neadalen Fritid og Patrusli. Blant tilbudene i fjellet, finner vi fjellridning med to store aktører Dyrhaug ridesenter og Patrusli.  Væktarstua, Nedalshytta og Storerikvollen er tre av de vestligste destinasjonene for overnatting og matservering. Prosjektet driver i sommer og høst med opprusting av Karolinerleden, og arbeider med ny vandringsguide for regionen.

Når Sylan skal markedsføres kan også historie trekkes fram. I ung alder kom Thor Heyerdahl til Væktarstua etter som en dame i slektsleddet drev Væktarstua, og det var her i de samme lokalene han skrev boken Kon-Tiki etter balsaferden fra Peru til Polynesia.

- Det ligger mye historie i fjellene, også fra Karolinernes hærtog i nyttårsukene 1719, sier Mattias, og nevner blant annet kraftutbyggingene med Nesjøen og flytting av Nedalshytta som en konsekvens av dette.