Trøndelag fylkeskommune dekker en tredjedel av summen vaksinen for hjernehinnebetennelse koster, egenandelen på rundt hundre kroner må i utgangspunktet elevene dekke selv.

Derfor tok elevrådstyret ved Ole Vig videregående skole kontakt med en rekke foreninger for hjelp, og fikk napp hos Bygden Stjørdal sanitetsforening, Hegra sanitetsforening og Odd Fellow Stjørdal.

Disse tre har bidratt til at alle elvene i Vg2 får tilbud om å ta den viktige vaksinen mot smittsom hjernehinnebetennelse gratis. Nå ønsker elevrådstyret å rette en stor takk til sine hjelpere.

- Det er mange familier som ikke har økonomi til å ta seg råd til en vaksine, selv om det bare er 100 kroner. Nå er tilbudet likestilt, slik at alle har mulighet til å ta den. Det er veldig bra og svært viktig, sier elevrådsleder Emma Kristoffersen (18).

Har vært igjennom nok

Stjørdals-Nytt møter Kristoffersen sammen med Tiril Helene Skogstad (17) og Martin Geving Langli (17) ved Ole Vig, der de takker Bygden Stjørdal sanitetsforening, Hegra sanitetsforening og Odd Fellow.

- Vi ønsket å bidra til lokale formål, og ikke minst faller det innenfor helse. For oss var det ikke noe vanskelig valg, sier leder i Bygden, Wigdis Geving, om hvorfor de ønsket å hjelpe elevene.

Det er helsesykepleiere fra helsestasjonene som bidrar til å sette vaksinene. Fra venstre: Ragnhild Grimstad, Kari Aasland, Ailin Thams, Anne Merete Bekkavik og Linn Wangberg. Foto: Anette Fossmo

Christian Eggen fra Odd Fellow forklarer at når de fikk muligheten, ville de gjerne støtte ungdommen.

- Vi synes det er svært viktig å bidra. De har vært igjennom nok i løpet av de siste to årene, og fortjener en ordentlig russetid uten fare for å bli syke, sier Mary Bjerkås fra Hegra sanitetsforening.

Totalt har de tre organisasjonene støttet elevene med 30.000 kroner.

Vil påvirke kommunen

Aldersgruppen 16 til 19 år har størst risiko for å bli smittet av hjernehinnebetennelse, og det anbefales derfor at de tar vaksinen for å redusere faren for å bli syk.

Assisterende rektor Berit Selbæk sier at støtten fra de tre organisasjonen trolig har sørget for at det er mye høyere oppslutning blant elever som lar seg vaksinere, enn om de måtte dekke egenandelen selv. Nå håper de kommunene vil komme på banene og dekke den siste hundrelappen i fremtiden.

- Vi vil henvende oss til kommunene for å få de til å forstå at det egentlig er snakk om små beløp, men som utgjør mye. Vi må påvirke de til å skjønne hvor viktig dette er, sier Skogstad.

Både hun og Langli har nylig tatt vaksinene, men er ikke like sikre på om de har kunne ta den om ikke hele kostnaden for vaksinen var dekt.

- Hvis jeg måtte betale selv, hadde jeg tenkt meg mer om. Jeg har ikke jobb, og derfor en trang økonomi. Vi er svært takknemlig overfor disse tre organisasjonene har gitt oss pengestøtte, sier han.

Roser kollega

Det er helsesykepleiere fra helsestasjonen som bidrar med å sette vaksinen. Ragnhild Grimstad forteller at elevene har vært flinke til å melde seg på, og oppslutningen er stor.

Grimstad og kollegaene Ailin Thams, Linn Wangberg, og Kari Aasland roser Anne Merete Bekkavik for jobben hun har gjort med å informere elvene om vaksinen.

- Det er helt formidabelt. Hadde ikke Anne Merete lagt ned den jobben, hadde det ikke vært like stor oppslutning. Elevene har omtrent ingen forkunnskap, men gjennom henne har de fått viktig informasjon sykdommen og konsekvensene av å bli smittet, fortsetter Grimstad.