Finansdepartementet varslet i en uttalelse av 23. november 2012 at reglene om fradrag for renteutgifter skal endres. I dag blir rentefradraget redusert - hvis du eier eiendom i utlandet som er unntatt beskatning i Norge.

Dette endres nå for eiendom som ligger innenfor EØS-området: Du vil derfor ha krav på fullt rentefradrag i Norge, selv om du eier bolig i et annet EØS-land som er unntatt beskatning i Norge.

Klag før nyttår!

Endringen kommer som følge av en uttalelse fra EFTAs overvåkingsorgan, ESA. De konkluderer med at reglene som begrenser norsk rentefradrag er i strid med EØS-avtalen. Reglene har hele tiden vært i strid med EØS-avtalen, og dette betyr at du bør klage på tidligere års ligninger dersom en har fast eiendom i EØS-statene Tyskland, Belgia, Italia, Malta, Bulgaria eller Portugal.

Skattemyndighetene vil ventelig hevde at ligningen bare kan endres tre år tilbake i tid på grunn av regelen i ligningsloven § 9-6 nr. 2. Denne bestemmelsen går ut på at ligningen bare kan endres tre år tilbake i tid (regnet fra utgangen av inntektsåret) når feilen ved ligningen skyldes at skattemyndighetene har anvendt skattereglene feil.

Dersom du klager før årsskiftet 2012/2013, vil du sannsynligvis få endret ligningen for årene 2009 til 2011, mens venter du til etter nyttår med å klage vil du sannsynligvis bare få endret ligningen for 2010 og 2011 - altså mister du fradraget du skulle hatt i 2009.

Og uansett bør de dette gjelder klage på ligningen så lenge de har hatt eiendom i de respektive landene - men maksimalt ti år. Skattemyndighetene vil sannsynligvis påberope seg treårsregelen, men dersom de ikke gjør det taper du på å ikke klage.

Et eksempel illustrerer hvordan regelendringen slår ut:

Familien Jensen:

  • Total brutto formue (inkl bolig i Italia): 2 millioner kroner

  • Formue i fast eiendom i Italia: 600.000 kroner

  • Total gjeld (inkl lån på bolig i Italia): 2 millioner kroner

  • Totale gjeldsrenter: 70.000 kroner

Før regelendringen:

3/10 av formuen ligger i unntaksskatteavtaleland (600.000/2 mill.) - det vil si at gjeld og gjeldsrentene skal reduseres med 3/10. Følgelig fikk Jensen-familien bare fradrag for 1,4 millioner kroner i gjeld og 49.000 kroner i gjeldsrenter.

Etter regelendringen:

Etter regelendringen vil Jensen-familien ha krav på fradrag for gjeldsrentene på 70.000 kroner - fullt ut. Det er ikke varslet noen endring vedrørende fradrag for selve gjelden, slik at en i eksemplet fortsatt bare vil ha krav på fradrag for 1,4 millioner kroner i gjeld.

En eksempel på klage kan du finne her.