Knut Erlend Jegersen

1. Vinduer

Er vinduene dine tette? Mye av varmen i boligen kan forsvinne ut ved vinduene om de ikke er tette. Å bytte vinduene eller tette med tetningslister, kan spare deg for mye oppvarming. Dører er også verdt å sjekke – sørg for at de er ordentlig tette.

2. Varmepumpe

En varmepumpe henter energi fra omgivelsene og dette resulterer i lavere energibruk. Varmepumpen utnytter energien effektivt og kan derfor være en smart innvestering. Innstallering av varmepumpe kan bidra til en mer energieffektiv bolig og kan heve energikarateren i din bolig. Varmepumpe kan også bli brukt som aircondition

3. Etterisolering

Er boligen din dårlig isolert, så kan etterisolering være svært energisparende. Her kan det være lurt å spørre en fagperson om råd. Skal du etterisolere, start med det som er enklest å gjennomføre. Etterisolering av kalde loft, enkelte stubbeloftgulv og betonggulv, veggisolering – samtidig som annet oppussingsarbeid og innblåsing av mineralull i hulrom, er relativt enkle prosjekter som kan gi høy fortjeneste.

Det er flere enkle grep du kan gjøre for ikke å sløse med varmtvann. Stort sett er det uvaner som kan gjøres om til gode vaner: Vask med full maskin – både oppvaskmaskin og vaskemaskin. Ikke skyll av tallerkener og kopper med varmtvann før du putter det i maskinen. Bytt til sparedusj – ifølge Gronnhverdag.no kan en sparedusj til en hundrelapp spare deg for en tusenlapp i året.

5. Skru av lys og elektrisk utstyr

Skru av lys, varme og elektronisk utstyr som ikke skal brukes på en stund. Bruk sparepærer i kalde rom og ute. Bevegelsesfølsomme lyssensorer er også et tips for å spare lysbruket. Varmekabler på bad og i gang kan tidsstyres og trenger ikke være i bruk hele døgnet.

6. Peis

Har du peis, sørg for at du får utnyttet maksimalt av varmen. Fyrer du feil forsvinner varmen ut av boligen istedenfor inn i stua. Les Krogsveens ti tips til hvordan man får mest utnytte av peisen

7. Hvitevarer

Gamle oppvaskmaskiner eller andre hvitvarer kan være strømslukere. Om du skal bytte ut disse, kjøp miljøvennlige varer med «A-merket». Disse bruker minst strøm.

8. Strømsparende matlaging

Planlegg middagene, så kan du spare mye energi. Damp mat istedenfor å koke den, bruk lokk og ikke bruk for unødvendig mye vann i kjelen. Bruk kjeler og panner som dekker hele kokeplata.

9. Solenergi

Solenergi er energikilden som gir absolutt minst belastning på miljøet og det er en lur investering for å spare strøm. Dette blir mer og mer populært i Norge. Det som er negativt med solenergi er at det koster mye å investere i og at Norge har minst sol om vinteren – da vi bruker mest strøm.

10. Støtte til oppgradering

Skal du installere varmepumpe, solfangere, varmestyringssystem eller pelletskamin, kan du søke om støtte hos Enova. Du kan få dekt opptil 20 prosent av dokumentert kostnad. Det kan også lønne seg å sjekke med kommunen hvis du skal bytte ut en gammel peis. Flere kommuner gir økonomisk støtte til husstander som skifter fra gamle peiser til rentbrennende.

Du kan finne ut hva du må gjøre med din bolig for at den blir mer energieffektiv ved å energimerke boligen via MinID. Tiltakslisten du da får kan gi deg en pekepinn på hva det er lurest å investere i.

Kilder: Krogsveen, Lyse.no, Dinside.no, Viivilla.no, Hafslund.no, gronnhverdag.no, husoghjem.no, enova.