Edvard Hoem og Henning Sommerro har med sitt første operaverk, børstet støvet av historien. Flere av landets beste operasangere gestalter de historiske personer. Kjærlighet og maktkamp-katolisismens fall og reformasjon.

Bli med over broen og opplev en magisk augustnatt i middelalderslottets ruiner.

DATOER

9., 10., 11., 16., 17. og 18. august 2012. Alle dager kl. 22.00.

MIDDELALDERDRAMA PÅ HISTORISK GRUNN

Operaen Olav Engelbrektsson har gjennom 18 år blitt oppført på Steinvikholm slott innerst i Trondheimsfjorden.

I 450 år har slottsruinene gjemt på en av de viktigste hendelser i norgeshistorien - det dramatiske maktspillet om landets politiske og religiøse trone med erkebiskop Olav Engelbrektsson i hovedrollen.

Et tragisk kjærlighetsforhold blir offer i kampen.

Henning Sommerro og Edvard Hoem har med sitt første operaverk gjenskapt historien. På stedet der det skjedde har instruktører fra øverste hylle vært med og skapt en enestående oppsetting, der også et tragisk kjærlighetsforhold står sentralt i dramaet.

Hovedpersonene i oppsettingen er erkebiskop Olav Engelbrektsson, fru Inger til Austråt, adelsmann Nils Lykke og jomfru Lucie fra Austråt. Kristoffer Rustung og den danske hærfører har også sentrale roller i intrigespillet.

Flere av landets beste operasangere gestalter de historiske personer. De øvrige rollene innehas av lokale talenter og entusiaster. En hær av gode hjelpere står dessuten bak og løfter.

Stykket ble oppført for første gang i 1993 som musikkdramaet "Lucie". Siden den gangen har over 70.000 opplevd slottsoperaen på Steinvikholmen - et maktsenter i norsk middelalder.

Det var her det skjedde........ Opplev midnattsopera på Steinvikholm slott. Ingen går umerket tilbake over broen.

LITT AV HANDLINGEN I STYKKET

Olav var den siste erkebiskop i den katolske norske kirke. Han ble født i Trondenes av lavadelig bondeætt - med sterke religiøse tradisjoner.

Olav Engelbrektsson vendte hjem fra Paven og Roma som erkebiskop i 1524. Han ble formann i det Norske Riksrådet.

Historien rundt landets politiske og religiøse leder er dramatisk. Norges Rike var truet av et voksende dansk herredømme, og erkebiskop Olav valgte væpnet motstand for å forsvare landets selvstendighet.

1500-tallet var ei tid fylt av intriger, skiftende allianser og blodig maktspill. Fru Inger til Austråt var en viktig brikke i denne kampen. Danske adelsmenn styrte de fleste norske slott og adelsætter. De talte varmt om å forsvare norske interesser og hadde en sterk alliert i Fru Inger.

Danske futer og tjenestemenn gjorde voldsferd rundt i bygdene, og det hersket åpen krig mellom Olav og Fru Ingers allierte. Erkebiskop Olav Engelbrektsson forskanset seg i sin festning på Steinvikholmen og manet til oppstand i Norge, men uten suksess.

Nils Lykke kom fra en av Danmarks mest fornemme adelsætter. Han reiste til Norge for å gjøre et "godt parti". Det klarte han ved å ekte Fru Ingers eldste datter, som imidlertid døde etter kort tid. Et varmt kjærlighetsforhold oppsto mellom Nils Lykke og Fru Ingers yngste datter, Lucie. Dette var forbudt kjærlighet og blodskam etter datidens normer. Lucie var å betrakte som Nils sin søster. I den storpolitiske maktkampen var Nils Lykke en viktig alliert for erkebiskopen, og han påtok seg å tale det fortvilte parets sak.

Fru Inger raste.

I 3 år satt Nils Lykke på Fosen og ventet på dispensasjon fra paven. Lucie ble med barn. Fra alle hold ble kjærlighetsforholdet fordømt. Erkebiskopen støtte provoserte folket og hans øvrige allierte - og han ble presset til å arrestere Nils Lykke som ble satt til fange på Steinvikholm Slott.

Julaften 1535 ble Nils Lykke røyket i hjel i fangekjelleren.

Kilde: Steinvikopera.no