Som tredje års lærerstudent ved HiST har hun tilbragt årets første uker i den lille byen Mongu i Zambia, der hun har hatt praksis på en katolsk pikeskole. Mongu er uten tvil en landsby, med humpete veier, små skur og hus, og markeder her og der. Slik beskriver Sara førsteinntrykket av byen på praksisstudentenes egne blogg.

- Vi fikk litt bakoversveis da vi kom hit, det hele er utrolig eksotisk! forteller Sara. - Det første møtet var både et sjokk og en fantastisk følelse.

Det første møtet med skolesystemet er med deres kontaktperson, Mike, som fremstår som svært profesjonell og strukturert, samtidig som at han er en varm og trivelig person. Etter god dialog rundt forventninger, kulturforskjeller og utveksling av erfaringer, er lærerstudentene klare for å starte undervisningen. Dagene starter tidlig i Mongu, og Sara har det fulle ansvaret for engelskundervisningen i to klasser. Med mye ansvar må man jobbe selvstendig, og hun har fått prøvd ut mye fra da hun har hatt norskundervisning i Norge. Nylig har klassene hatt midtsemesterprøver, så hun har en bunke på 120 prøver som ligger klare til retting.

- Det er kjempegøy å få dette ansvaret. I tillegg underviser jeg i religion noen ganger, og det er veldig spesielt å undervise i religion ved en skole drevet av nonner. Klassene er store, og nivået på elevene er svært ulikt. Jeg synes det er utrolig spennende å få muligheten til å undervise her. Det er en faglig utfordring, samtidig som at det er et fantastisk eventyr å være i Zambia. Skolesystemet her minner mye om det norske skolesystemet i Norge på 50-tallet, så elever kan bli slått. Jeg har ikke sett det selv, men jeg vet at minst fem jenter ble slått her en dag. Det er vanskelig å møte slike holdninger, men det beste vi kan gjøre er å ha god dialog med lærerne, og prøve å snakke om hvorfor det er så lang vei fra teori og praksis.

Den første tiden i Mongu føltes ut som nye eventyr hver eneste dag, før rutinene og hverdagen innhentet de norske lærerstudentene. Etter over fire uker i Mongu går Sara igjen ned til havnene en tur:

- Selv om jeg har vært der før, ble jeg igjen helt lamslått av utsikten: lange sletter med gress og vann, og små stråhytter her og der. Det er så idyllisk og vakkert, og veldig afrikansk! Menneskene er det beste med dette landet, det zambiske folket er utrolig gjestfrie, vennlige og åpne. Når jeg går til jobb hilser alle alltid.

På studentenes blogg forteller Sara om da de ble bedt om å stille som dommere i skolens debattkonkurranse, med tema internett: ”Ut [av] munnen hennes kommer rytmisk rap, fort, fort. Jeg blir helt paff. Et halvt sekunds stillhet, og publikum bryter ut i vill applaus. Fantastisk! Full pott skriver jeg på vurderingsskjemaet. FULL POTT! Jeg er like ivrig som publikum. Er dette de samme jentene som hver morgen beskjedent hilser meg Good morning Madam når jeg møter de i skolegården?”. Sara beskriver jentene som tøffe, dyktige og fulle av selvtillit, og hun ser dette som et veldig positivt innslag i de negative følelsene hun hadde mot et veldig gammeldags skolesystem. Hun skriver videre: ”Den samme dagen som jeg mister troen på hele skolesystemet i Zambia, kommer den heldigvis tilbake igjen. […] Det er mye jeg er uenig i, men det er også tydelig at det gjøres mye riktig ved skolen. De trygge jentene som med rak rygg debatterte på scenen foran hele skolen er et tydelig tegn på dette. Heldigvis.”.

Sammen er de sju norske lærerstudenter, som bor to og to sammen i små stråhytter. Stråhyttene har både flislagt gulv og varmt vann, så standarden er både i god stand, og samtidig utrolig eksotisk. Utenom jobb har de dratt på safari i Kafue nasjonalpark, på markeder, restauranter og butikker, og på sightseeing ved kongens palass i Mongu, eller drar ut for å danse til afrikanske rytmer.

- Jeg vil virkelig anbefale studenter og andre som har muligheten til å reise til utlandet for jobb eller studier. Man utfordrer seg selv, blir kjent med en ny kultur og møter masse nye mennesker. Som lærerstudent er det ekstra spennende, og kan absolutt anbefales, avslutter Sara, som fra høsten av er klar for et nytt utenlandsopphold, denne gang i København.

Ønsker du å lese mer, finnes studentenes egne inntrykk på bloggen: zambiapraksis.wordpress.com.