Flere steder kan det bli hele 25 iskalde minusgrader - et temperaturfall som kan merkes godt på kroppen!

Mildværet som bet seg fast

Det var ingen snartvisitt mildværet gjorde, da det gjorde sin entré rundt 10. desember. Plussgrader og regn satt et tydelig preg på julemåneden de fleste steder i landet.

Forklaringen på det hele er å finne fem kilometer over hodene våre, sier John Smits.

– Det er det storstilte bølgemønsteret i atmosfæren som bestemmer om det blir varmt eller kaldt hos oss. Dette mønsteret skifter ikke så fort, og vi fikk rett og slett en veldig statisk situasjon.

Med «storstilt bølgemønster» mener meteorologen den såkalte «jetstrømmen». Denne bølger seg rundt den nordlige halvkulen og markerer skillet mellom varm luft fra sør og kald luft fra polområdene.

Et enormt lavtrykk gjør susen

Endringen i jetstrømmen skjer ikke av seg selv. Det måtte et storstilt lavtrykk til for å få oss ut av den milde lavtrykksgrøfta.

Lavtrykket og ekstremværet «Herkules» laget i helgen snøkaos i flere amerikanske stater og tok deretter veien ut over åpent hav. Der hentet det mer energi og vokste seg enormt stort. Det vokste ikke bare i bredden, men også i høyden.

– Lavtrykket var så høyt at det brøt bølgen i jetstrømmen. Det måtte kraftige ting til for å få brutt opp dette bølgemønsteret, sier Smits.

Kan gi 25 iskalde minusgrader

«Herkules» treffer Vestlandet i disse dager og kan gi ustabilt vær med lyn og torden. Noe skikkelig uvær blir det ikke, sier John Smits sin kollega Vibeke Thyness.

Den største endringen merker vi altså når jetstrømmen endrer seg, som konsekvens av det store lavtrykket. Et høytrykk vokser frem og suger kald luft fra nordlige deler av Russland mot Norge.