Bestemte seg tidlig

Margrete bestemte seg tidlig for at hun skulle prøve ”livet” som utvekslingsstudent. Jeg bestemte meg allerede i 6.klasse for å dra på utvekslingsår i videregående, sier Margrete.  Scotland er ikke så langt unna, og jeg har alltid likt Storbritannia, derfor ble valget enkelt. Hun søkte i august i fjor, og var på intervju i Trondheim i september. Så var det bare å vente på en familie, noe hun fikk i februar i år.

Familie

I Scotland skal hun bo hos en dame som heter Maureen, som bor i en liten by utenfor Edinburgh. Maureen har hatt utvekslingsstudenter til seg i mange år. Dette skoleåret har hun blant annet ei fra Norge som jeg har snakket litt med. Hun har også en blogg som hun skriver mye på, hva som skjer og hvordan det er der. Jeg kommer til å bo hos Maureen sammen med en annen utvekslingsstudent, men jeg vet ikke hvor den studenten kommer fra, sier hun.

Et annerledes skolesystem

Når Margrete drar til Scotland, må hun venne seg til et helt annet skolesystem og helt andre vaner. Skolesystemet er mye strengere og man må til daglig bruke skoleuniform. Det er en helt annen hverdag å sette seg inn i, nytt miljø og nye venner. Det å skaffe seg nye venner, nytt nettverk, og ikke ha den samme tryggheten som jeg har her hjemme, sier Margrete, Det vil bli som å starte alt på nytt. I tillegg så har de en helt annen kultur i Scotland enn her på Stjørdal, og det kommer til å bli en stor forskjell på hverdagen.

Besøk

Etter jul får Margrete ha så mye besøk hun vil hjemme hos Maureen. Jeg synes det er bra at vi ikke kan ha besøk det første halvåret, det er sikkert smart og konsentrere seg om skole da, sier Margrete. I tillegg skal jeg komme hjem til Norge i påska.

Gjennom STS

Margrete valgte å dra til Scotland gjennom STS internasjonale studier og språkreiser. STS tilbyr blant annet språkreiser, utvekslingsår, utenlandsstudier og språkkurs i utlandet. Når man drar gjennom STS, får du tildelt vertsfamilie, skoleplass og stort sett alt man trenger til utvekslingsåret. De sier også at etter utvekslingsåret, kan du språket nesten flytende. Noe som alltid er en fordel. Jeg drar gjennom STS for jeg har hørt mye bra om det fra før av, sier Margrete. Jeg skal også gå studiespesialiserende i Scotland, samme som jeg går her på Ole Vig. Man får også plass på akkurat samme retningslinje som man har gått tidligere.