Hittegodsavdelingene landet over fylles opp fordi politiet ikke finner tilbake til eierne av beslaglagt tyvegods. Sannsynligheten for at du skal få igjen tapte gjenstander øker hvis de er merket.

– Merking kan også ha en preventiv effekt med tanke på stjeling. Det er ikke like interessant å stjele noe som er merket, sier produktsjef Henrik Magnusson i Falck til Newswire.no

En tyv kan bli usikker på hvilken risiko han løper ved å stjele en merket gjenstand. Er den sporbar? Alarmert? Kan merkingen fjernes?

Det er flere måter å merke gjenstander på. Mange forsikringsselskaper og alarmleverandører leverer ID-merker til å sette på verdigjenstander.

– TV, PC, stereoanlegg, kamera, mobiler og annet lett omsettelig elektronisk utstyr bør ID-merkes. Også kunst, antikviteter, båtmotorer og sykler kan merkes på denne måten.

ID-merker har et unikt nummer som lagres hos leverandøren av merkene. Det gjør det enkelt for politiet å finne fram til eieren av beslaglagt tyvegods.

– Du kan også lagre bilder av verdigjenstandene dine i leverandørens onlineregister. Foto av kvitteringer kan også lagres i registeret. Da er du virkelig godt sikret, sier han.

For elektronisk utstyr anbefaler han også at du noterer deg serienummeret.

– Har man serienumrene, er det lettere å bevise at man har eid tingene, for eksempel ved et forsikringsoppgjør, sier Magnusson.

For smarttelefoner fins et eget IMEI-nummer som man bør kjenne til. Dette er telefonens unike fingeravtrykk. IMEI-nummeret er ofte trykket på esken den lå i da du kjøpte den.

– Du kan også finne IMEI-nummet ved å taste stjerne, firkant, 06, firkant. Dette er standard på alle telefoner, sier Henrik Magnusson i Falck.

Politioverbetjent Geir Ellefsen i Oslo bekrefter at det er et stort problem at folk ikke merker eiendelene sine.

– Vi blir ofte sittende med mye tyvegods. De som anmelder tyveri klarer ikke å beskrive de stjålne gjenstandene godt nok fordi de ikke er merket, og da har vi problemer med å spore dem opp, sier Ellefsen, som leder politiavsnittet som jo bber mot mobile vinningskriminelle i Oslo.

– Det er mye lettere for oss hvis folk har bilder av tingene sine som de kan legge ved anmeldelsen, sier han.

Politiet har selv gått til det skrittet å etterlyse eiere av tyvegods ved hjelp av bilder.

– I en sak der vi satt på mange stjålne gjenstander, la vi ut bilder av dem i avisene. Det førte til at vi fikk oppklart nesten ti nye innbrudd, sier han.

Ellefsen understreker at hvis man vil ha tilbake noe som ikke er merket, må man legitimere godt at man virkelig er eieren, eller vise til spesielle kjennemerker.

Og hva skjer med umerket tyvegods som ikke kan spores? Det blir solgt.