Turistvertene Gösta og Olga Olander drev Vålådalen for Den Svenske Turistforeningen gjennom 40 år og skapte en unik arena i de Jämtlandske fjell for mange typer idrett. Historien om Vålådalen er rik og spennende.  Atleter, verdensmestere og olympiske mestere har sammen med andre innen idretten lagt igjen historien vi i dag finner i Vålådalens sportsmuseum etablert på midten av 90-tallet.

- Museet inneholder mange unike historier fra en bred europeisk sportshistorie der Vålådalen var i sentrum for begivenhetene. Vi liker fortsatt å være i fokus her i Jämtland og satser friskt med tidlige vinterløyper, sier daglig leder Jonas Sundstrøm. Han har planene klare for den videre satsingen i Vålådalen, der både sommer og vintertilbudene skal være gode. Tidlige løyper ligger klare allerede i oktober, og skaffes med snøproduksjon fra snøkanoner.

Vålådalen et levende turistsentrum

27 kilometer fra Undersåker sør for Åre inne i fjellverden under Ottfjellet ligger Vålådalen. Dagens turiststasjon ble fra starten av bygget opp av familien Möller, med Per Olsson Möller og Brita Jacobsson som arbeidskraft. Tidlig tok STF over driften her inne i fjellet, og utviklingen med økende turisme resulterte i flere sommer og vintertilbud etter hvert styrt av Gösta Olander. En periode eide en stiftelse anlegget, og mye av idrettshistoriens verdier holdt på å gå tapt. I dag eier Jonas Ågren Vålådalen og har god hjelp av daglig leder Jonas Sundstrøm. Vålådalen har i dag åpent hele året kum med en kortere stans i mai-juni. Tilbudene for idrett og turisme er under stadig utvikling, og stadig flere fra Norge og Trøndelag besøker Vålådalen. 223 senger står til rådighet ved det moderne anlegget.  18 personer arbeider for at gjestene skal få et best mulig opphold. Mat og smakfulle retter står i høysetet i de trivelige lokalene der historien henger på vegger og i tak.

Blant mange idretter er skøytesporten rikt representert på Vålådalen. Her trente Hjallis sammen med Sigge Ericsson og Sixten Jernberg. I mars i år venter Vålådalen besøk av de godt voksne olympiske mesterne. Hjallis har sammen med Sigge varslet sin ankomst. I løypene rundt Vålådalen har Thomas Vassberg og Gunde Svan trent og funnet den gode følelsen før konkurranser. Nå inntar skiskyttere og andre Vålådalen. Ny historie skal skrives under fjellene i Jämtland. Blant de vanlige turistenes tilbud ligger Naturum her me pedagogisk informasjon om fjellenes fauna. Konferanser med ulike tema er Vålådalen vert for året gjennom. Vi opplevde tilbudene med skibakker, løyper, sauna, badestamper ute i snøen og idrettshallen i de historiske rammene på Vålådalen. Vi finner det naturlig at mennesker raskt finner seg til rette i Vålådalen.