Knut Erlend Jegersen

Med Eidsvollsalen i form av Oscar Wergelands maleri «oppblåst» som bakteppe over 10x 5 m i Stjørdal kino, er det meste stort.  Fire staute løvesolister i Simon Jacobsen, Torstein Fosmo, Sverre J. Aal og Lars Eggen, har selskap av bl.a Nina Sætherhaug som skal synge «Heilag, heilag» fra Spelet. Vigdis Unsgård er med, Trond Halstein Moe likeså. Tenoren Kristian Krokslett fra Bodø og Det Norske solistkor har Randi Spets jaktet i flere år.

-Endelig klaffet det. Eva Holm Foosnæs er sentral i orkesteret, Ronald Rørvik og Toni Herlofsson har ført forestillingen i penn i samarbeid med undertegnede, forteller Spets. Rørvik og Herlofsson har bl.a.  jobbet med Olav Engelbrektsson i 15 år.

20 barn ved Operskolen har jobbet med prosjektet siden skolestart i fjor høst.

-Oppsetningen blir en estetisk opplevelse både for øyet og øret, med et oppbud av kostymer. Stjørdal Mannskor er med i tre store nummer; som ”Landkjenning”, ”På Eidsvoll stander en sagahall” og ”Ja, vi elsker.”, forteller Spets.

1.akt er sangskatter fra Olav Trygvasson og fram til 1814. 2.akt. åpner med Eidsvoll, går videre til 2.verdenskrig , via Flower Power fram til i dag. Det settes et musikalsk fokus på Norges kamp for sjølstendighet og frihet i en europeisk kontekst, med bla. Slavekoret og innslag fra Les Miserables.

-Reisen går altså fra Grieg til Dylan og Lennon, påpeker Spets. Kostymer er hentet fra Nordfjord-operaen og Kristiansund. Trøndelag Teater har lånt ut rekvisitter. Noe kommer også fra Stockholmsoperaen.

-Det er flott å være med på feiringen av Grunnloven. Vi ser hva som skjer rundt oss i vår samtid. Målgruppen er spesielt barn og unge, å få dem til å tenke på den demokratiske arven de skal føre videre, sier Spets. Hun omtaler denne oppsetningen som langt mer ressurskrevende enn eksempelvis ”Flaggermusen”.

Premiere er  fredag. Forestillingen vises også lørdag og søndag.