Besteforeldreaksjonen er landsomfattende. I Steinkjer møter vi tidligere miljøvernminister for Høyre og stortingsrepresentant Wenche Frogn Sellæg som deltar aktivt. Her er Kari Ann Aune, Steinkjers tidligere ordfører og NTs første fylkesordfører med dagens ordning, Erik Bartnes som også var sentral i KS.

Tidligere stortingsrepresentant Per Aunet (SV) fra Levanger engasjerer seg sammen med Per Morten Teigen som har vært aktiv for SV i kommune- og fylkespolitikk. Nå frontes «Besteforeldrenes klimaaksjon» .

Wenche Frogn Sellæg: - Samlet er vi dypt bekymret over klimakrisen vi ser foran oss og som våre barnebarn kan oppleve. Aksjonen er sju år gammel med kjente folk fra samfunnsliv og kirke. Vi rykket inn helsider i kanadiske aviser mot Statoils tjæresandprosjekt. Besteforeldrene var med båt til København i 2009 og ga uttrykk for vår bekymring. Det er en liten organisasjon som ble en medlemsorganisasjon for et år siden. Den har et råd der Per og jeg sitter. Vi måtte bli en organisasjon for å drive videre.

Per Aunet: - For et halvt år siden tok vi initiativ mot andre organisasjoner. I dag står 90 organisasjoner sammen om å utfordre våre framtidige stortingspolitikere. Det blir aksjonert under valgkampen. Det er voksende interesse for tema. Mest inntrykk gjør rådsmøtene med innslag fra tidligere sentrale politikere som Per Kleppe. All politisk erfaring samles om en sak. Vi står ved et dramatisk veiskille for å redde vår jord. Vi klarer ikke å la være å engasjere oss. Budskapet vårt er knyttet til bekymringene i FNs internasjonale klimapanel.

- Hvorfor er det så skummelt?

Isen smelter faretruende raskt i arktisk. Det er snart ingen is om sommeren. Mer varmere klima absorberes mer solvarme; en selvforsterkende effekt. Myr har plante- og dyrerester som ikke er nedbrutt pga. manglende oksygen. Da dannes metan som er 20 ganger verre enn klor. Det greier vi ikke å gjøre noe med. Temperaturen endrer seg, sier besteforeldrene.

Vi kan håpe at FNs klimapanel tar feil, men ingen ting tyder på det. Vi må bruke årene etter vårt politiske liv til å engasjere oss enda en gang til et forsterket rop. Vi vil få rike norske myndigheter til å gå foran. Jeg vil skryte av Norge som har reddet regnskog. Jeg husker da skogene i Stjørdal skulle sprøytes med et kreftfremkallende stoff. Distriktslege Kjell Torvik stanset det.

Per Morten Teigen: - Denne aksjonen skal ikke peke på konkrete løsninger, men skape oppmerksomhet omkring dagens utvikling. Spørsmålet må høyere opp på den politiske agenda. Det er viktig å få en debatt om de viktigste problemene vi står overfor. Norge er i en unik situasjon. Vi skal ikke gjøre oss mindre enn vi er. Norge som er blitt rike på olje og gass, må bli en del av den framtidige løsningen.

Erik Bartnes: - I de siste par årene har klimapolitikk blitt viktig for meg. For halvannen periode siden ledet jeg klimaarbeid i Steinkjer kommune. Vi fikk full oppslutning om våre forslag. I et demokrati skal vi ikke være for forsiktige med å utfordre – ikke bare politikere, men vi må også utfordre folket. Det er nødvendig i et demokrati. Her er det grunnlag for en bred aksjon.

Nå ber besteforeldrene politikerne om å sette klima høyt på dagsordenen.