- Lokale frivillige lag og foreninger må kjenne sin besøkelsestid. I fjor fikk vi kun inn to søknader. I år håper vi på et sted mellom fem og ti gode søknader, sier Iwar Arnstad i Gjensidigestiftelsen og Bjørn Ove Slind, daglig leder i Gjensidige Stjørdal.

Delte ut 64 millioner

Trøndere kan være trege, og i fjor sendte kun to lokale lag og foreninger inn søknad om de ekstraordinære midlene som Gjensidigestiftelsen har valgt å utlyse under pandemien. Målet er å få barn og unge i aktivitet på sommers tid, og samtidig gi en håndsrekning til lag og organisasjoner som har lidd med frafall de to siste årene.

- I fjor delte vi ut 64 millioner kroner. I år ligger det et sted mellom 50 og 100 millioner kroner i potten. Totalt skapte vi i 2021 aktiviteter nasjonalt i 7000 dager som 123 000 barn og unge deltok på. Vi nådde målene vi satte oss nasjonalt, men dessverre fikk vi alt for få lokale søknader, sier Arnstad.

Lokale aktiviteter

Fristen for å søke er satt til 1. mars, og behandlingstiden skal kun ta et par måneder. Det betyr at lag og foreninger som går svanger med en ide om å sette i gang med aktiviteter for barn og unge opp til 20 år kommende sommer, kan forfatte en søknad som kan gi et sted mellom 30 000 og 300 000 kroner i støtte.

- Aktivitetene skal foregå lokalt, og ha en varighet på minimum fem dager. Det trenger ikke være en sammenhengende uke, men for eksempel fem tirsdager i løpet av juni, juli og august. Aktivitetene skal være gratis for deltagerne, sier han.

Betaler lønnen

Arnstad lokker med en ekstra gulrot for lag og foreninger som ønsker å skape noe førstkommende sommer.

- Vi kan dekke lønnen til en instruktør som har aktiviteten som sommerjobb. På den måten kan vi både bidra til aktivitet og til å skaffe ungdommer sommerjobb, sier han.

I fjor fikk over 3200 ungdommer sommerjobb betalt av stiftelsen.

Må være registrert

Noen formelle krav til søkerne finnes, og blant annet må lagene være registrert i frivilligregisteret og aktivitetene skal være nøytrale i forhold politikk og religion.

- Oppfyller man de formelle kravene, er det ganske åpent for alle å søke enten det gjelder kultur, mosjon og idrett, sier Arnstad.