I vårt forbrukersamfunn finnes store mengder brukte gjenstander. Mye av dette kan brukes til nytte i stedet for å kastes. Butikken Frk. Axelsens Brukt & Brukbart drives av Mari Axelsen (43). Etter oppstart i januar 2019 har hun mange erfaringer med drift av egen butikk.

Kunder på skattejakt

- Det blir litt som den gamle landhandelen på 1920- og 30-tallet der skuffer, hyller og skap bød på et variert utvalg varer. Det virker som om kundene liker denne variasjonen. Mange er på skattejakt etter ting til hjem og hytte, sier Mari Axelsen.

SKATTEJAKT: En gammel vaskerstol med flere fine retro porselensting kan nok være fristende for noen kunder.

Butikken får hyppige donasjoner fra forskjellige givere. Noen har ryddet eget hjem, eller det er et hjem i et generasjonsskifte som ryddes. Mari Axelsen synes det er flott at noen av varene havner i butikken.

- Vi har mange innom her med donasjoner som de ikke vil kaste. Det er en fin holdning, for ting kan komme til nytte hos nye eiere. Vi legger også vekt på miljøaspektet i driften hos oss.

Egen avdeling for hybelboere

- Hvilke varer finner kundene i bruktbutikken?

- Det er mye forskjellig, men spesielt mye pent brukt til hjemmet som porselen, glass, vaser, blomsterpotter, teakmøbler, kjøkkenartikler, og vi har et eget hybelhjørne der studenter eller andre kan fylle posen for kroner 50, sier Mari Axelsen. Hyller fulle av bøker, noen vakre gamle skap og en og annen mekanisk ting eller verktøy har butikken også.

GALLERI: Inne i galleriet har fotograf Vidar Lysvold sine fotografier fra Lofoten for salg. De fleste har motiver med nordlys. Mari har innredet galleriet i den gamle melkekjøla i butikken til Svein Viken.

Galleri

Bruktbutikken i Frostaveien 1758 har også fått plass til et bildegalleri inne i den gamle butikken som Svein Viken drev i mange år. Kreative Mari Axelsen har tatt i bruk rommet etter den gamle melkekjøla til galleri.

- Jeg bestemte meg raskt for å invitere fotograf Vidar Lysvold hit. Han har sitt eget galleri i Henningsvær i Lofoten. Han har noen av sine flotte bilder av nordlys og motiver fra Lofoten i galleriet vårt. Hans egen kalender med bilder er også i salg hos oss, sier Mari. Rett ved siden av er LP-platene, CD-er og DVD til salgs, pent brukt alt sammen.

- Erfaringer i møtet med kundene?

- Det er alltid en begivenhet når noen uttaler at en slik hadde bestemor, og kanskje at ting er gjenkjennbart. Vi lever i et minneløst samfunn, der mye skal skiftes ut bare for å endre stil. Vi merker tydelig at ting fra flere tiår tilbake kan være veldig populært. Får vi inn småmøbler i teak, går de raskt ut. Vi ønsker oss gjerne donasjoner av solide møbler fra 1960-tallet, såkalte retro stilmøbler. Vi er opptatt av at varene skal være rene og pene. Velkommen på skattejakt hos oss, sier Mari Axelsen som har god hjelp av familien i butikkdriften.