- Asbjørn Skjervold forteller om gården Øvre Hammer og krigens betydning for gårdens framtid. Han vil også ta for seg krigsfangeleiren på Hammerhaug og fortelle om Steinvik lager. Med åpningen av lageret dukker det fram mange historier. Før var Steinvik lager et område preget av hemmelighold, sier Magnus Fiskvik som beklager at det flotte lokomotivet er kjørt bort.

- Hans Olav Løkken ville fortelle om Tirpitz – et 70-årsminne. Med Tirpitz i Lofjorden var det stor aktivitet også på land for vern mot angrep fra britiske flygere. Skatval hadde også serbergraver etter serbere som døde i fangeleiren. Disse gravene ble senere flyttet til Havstein i Trondheim, forteller Fiskvik.

- Vi skal benytte anledningen til å gå fra Aglo og ned til Steinvik lager denne dagen for å se. Ellers kan jeg fortelle at det blir underholdning med Kor M som synger sanger fra krigen. Det er servering av middag til 200 kroner stykket. Dette er et arrangement som er åpent for alle. Men vi trenger påmelding på forhånd av hensyn til middagen, sier Magnus Fiskvik som ser fram til en dag som vil kaste nytt lys over historien.