Vår reise gjennom bygget starter i fjerde etasje. Her blir vi møtt av kjøkken, kontor, sengeplasser og oppholdsrom av ulike slag.

Det er verandaer både på utsiden og innsiden, og de innendørs retter seg mot atlet som er husets oppholdssted med kantine. Her kan pasientene følge med hva som skjer i underetasjen og nyte klangen fra torsdagstoner.

Formålet med avdelingen er å hjelpe pasienter å opprettholde funksjonsnivå etter sykdom eller skade og behandling og omsorg ved livets slutt. Her blir pårørende med særlig tyngede omsorgsoppgaver avlastet og det jobbes mye med forebygging slik at flere kan bo i sin egen bolig så lenge som mulig.

Inne i et av oppholdsrommene, som kan minne litt om et drivhus med sine eksotiske planter og store glassvinduer, møter vi Svein Kvam og Oddgeir Vold. Førstnevnte var helsehusets andre pasient da de åpnet dørene i 2021.

– Jeg har kreft med spredning til skjelettet. Den 17. november til 1. desember skulle jeg egentlig være hjemme, men jeg havnet på St. Olavs hospital og var døden nær. Jeg er regelmessig innom Helsehuset, og synes det er veldig fint, sier han.

Delt avdeling

De to øverste etasjene er rimelig like, og planløsningen er identisk. Her kan man gå en rundtur i hver etasje og skulle det skje et alvorlig smitteutbrudd, er det mulig å dele hver avdeling i to. På en side er det treningsrom, på den andre tv-stue.

– Pasientrommene er enerom, og alle har vinduer. Her er det seng, tv og eget bad. Det synes vi er veldig fint, og skiller oss kanskje ut fra flere sykehus, forklarer Skjervold.

Det er kjøkken i hver av etasjene, hit kommer den ekstremt kostbare "Ulla", som er en robot som frakter mat og annet fra kjøkkenet videre rundt i de ulike etasjene.

Et av rommene hun og flere pasienter har skrytt av er "jungelen". Et stort rom fylt av planter, litt som det Kvam og Vold befant seg i. Disse rommene går igjen i hvert hjørne av bygget. Skjervold tar oss med videre inn i "sydhavet".

– Det er så fint her. Rommene blir mye brukt, spesielt på sommeren. Det er veldig behagelig å være her blant palmer og aloe vera-planter, sier hun videre.

Medisinsk dagenhet

Turen går videre ned til andre etasje, her er det medisinsk dagenhet. Her møter vi Ann Sissel Wangberg Helgesen, leder for Værnesregionen DMS. Pasientene er alt fra barn til voksne som trenger dagbehandling.

– Det kan være barn som har infeksjoner eller gravide som trenger væskebehandling. Det kan være vedlikeholdsbehandling etter kreft eller de som har for lav blodprosent som krever blodoverføring, sier hun.

Her er det både lab hvor det blir foretatt blodprøver som skal sendes inn til sykehus og dialyse med åtte behandlingsplasser som holdes åpent seks dager i uken.

– Laben bidrar til at pasienter slipper å dra helt inn til sykehuset for å avlevere en blodprøve, dette kan vi foreta her og sende videre. Dialyse er for pasienter med nyresvikt, og som er avhengig av dette, forklarer Helgesen videre.

– Har drevet i 12 år

Det er mye aktivitet i første etasje på bygget. Her benyttes en del av bygget som en del av DMS og den andre som legevakt. Imellom avdelingene befinner det seg et venterom som blir benyttet av begge avdelingene fordelt på dag og kveld.

I resepsjonen sitter Tone Haugan og tar imot telefoner. Her kommer gravide til svangerskapskontroll, hørselssentralen eller til røntgen. Vi tar turen innom fagradiograf, Odd-arild Petersen.

– Mange synes det er utrolig bra her. Pasienter som kommer fra Selbu og Tydal blir like overrasket hver gang og sier de nesten ikke har hørt om dette, og vi har jo drevet på i nærmere 12 år, sier han.

Røntgenbildene som blir tatt videresendes til Sykehuset Levanger, hvor de blir tolket. Fordelen er at pasientene slipper reiseveien for kun et bilde, forklarer Petersen og Helgesen.

De akutte hendelsene

Turen går over gangen og inn på kontoret til Unni Røkke, som har ledet legevakta i Stjørdal i over 26 år og som tar oss med på en liten rundtur. Et av de første rommene vi besøker er toalettet.

– Mulig det kan virke litt rart å ha speil foran do, men dette er da for å være sikker på at de som kommer inn og som er påvirket ikke skal jukse seg unna. Via luken på veggen kan vi ta ut prøver og rett inn på laben, forklarer hun.

Det er ingen tvil om at det mange ulike personer og hendelser man må møte på legevakta. Her er det tilrettelagt for det meste med eget smitterom, legekontor, mottaksrom hvor ambulansen kan frakte pasienter rett inn på båre.

– Vi opplever mye i løpet av et døgn, her kan det være veldig variert, sier Røkke videre.

Trygghet først  

Legevakten i Stjørdal er samlokalisert med Værnes respons, som er et mottak for teknologi i helse- og omsorgssektoren. Her mottar de varsler fra trygghetsalarmer og annen helse i 13 kommuner.

– Her går vi som oftest litt imellom. Er det travelt på legevakta hjelper de som sitter ved Værnes respons oss, og omvendt. Dette skjer ofte på natt. Tidligere var det et skille, med en person på vakt, nå samarbeider vi og ser nytten av det, forklarer Røkke.