Det blir brennhet konkurranse og grilling fra morgen til kveld når Norgesmesterne i grill skal kåres under Grill-NM på Sukkerbiten i Oslo 10. august.

Tittelen Grillmester 2013 blir kåret i klassene kylling, burger, spareribs med BBQ-saus, åpen klasse og Showmanship. Det blir også utnevnt Grillmester 2013 i BBQ-saus. I tillegg til Grillmester 2013, bli det kåret en andre- og tredjeplass i alle klasser. Lagene bestemmer selv hvor mange klasser de vil delta i. Laget med høyest sammenlagt poengsum, vinner Grill-NM og blir Norgesmester i grilling.

Walberg har i den siste tiden ligget i hardtrening foran mesterskapet, noe både familie, naboer og venner ellers har nytt godt av. Senest sist helg arrangerte han en avskjedsfest for eldstesønnen som skal gå på skole i USA i ett år. Over 30 personer var invitert, og på menyen sto det selvfølgelig grillmat.

Walberg røper verken oppskrift eller fremgangsmåte ellers for en nysgjerrig og etter hvert stappmett journalist som er lei av sommerens agurker, men han legger ikke skjul på at tilbehøret er viktig hvis man skal lykkes som grillkokk. Han eksperimenterer kontinuerlig på kjøkkenet for å få frem nye smaker i form av både sauser og krydder. Prøver nye sauser sammen med forskjellige typer grillmat og topper det hele med akkurat det riktige krydderet for å få frem den riktige smaken.

Grilling handler om mye mer enn å grille kjøtt forteller Walberg. Det handler om en helhet. Om å gi gjestene en smaksopplevelse, en totalopplevelse.

Da jeg mellom et par munnfuller med perfekt grillet spareribs ymter frempå at de fleste av oss kanskje nøyer oss med en engangsgrill eller en gassgrill til helgebruk, humrer Walberg og forklarer hvorfor han har meldt seg på til Grill-NM.

Jeg har alltid vært interessert i grilling eller hatt en slags lidenskap for grilling. Jeg så et TV-program om ekte amerikansk grilling for ca. 4 år siden, og det var da at jeg virkelig fikk lyst til å satse på grilling. Det går mye tid til utprøving og testing av BBQ-sauser og krydderblandinger. For ikke så lenge siden laget jeg 9 forskjellige nye BBQ-sauser i løpet av en dag. Disse sausene prøvde jeg ut på grillmaten jeg laget samme helg. Grilling handler veldig mye om smakssammensetninger, og utprøving av BBQ-sauser er en viktig del av det å få frem riktig smak. En annen måte å få frem den riktige smaken er å bruke kull, fortsetter Walberg. Gassgrillen er det lenge siden jeg kvittet meg med. Det er kun kull som gjelder. Kull sammen med hikkory- og epletreved. Da undertegnede trolig ser ut som et levende spørsmålstegn forklarer grillkokken videre. Det jeg driver med kalles for «low and slow». Altså langsom grilling på svak varme. En form for «røykegrilling». Sammen med kullet legger jeg ved av epletrær og hikkory, dette for å sette den rette smaken på kjøttet. Og kjøttet er ikke koteletter eller små kjøttstykker. Jeg griller helst hele lammelår. Et helgrillet lammelår bør grilles i minst 7 timer, så når vi skal ha grillmiddag hjemme hos oss en lørdagskveld kl. 18, må jeg fyre opp grillen ca. kl. 9. -Men da blir lammelåret til gjengjeld så mørt og saftig at man nesten kan suge det i seg med sugerør!

Det begynner etter hvert å gå opp for undertegnede at grilling er mer enn sommerkoteletter, grillpølser, potetsalat og grillkrydder. Jeg har også full forståelse for at Walberg stiller med to venner som støttespillere når Grill-NM skal gå av stabelen.

Stappmett og litt søvnig ønsker jeg Walberg lykke til i NM. Jeg setter meg i bilen og lurer på hva jeg skal si til min kone som nettopp har sendt meg en tekstmelding om at hun nå er ferdig med å lage «levergryte» etter min svigermors tantes oppskrift. Tre timer har hun holdt på. Så ønsker jeg meg selv lykke til, og kjører hjem!