Her skal ferden på isen over 8-12 dager også skje med tråkkemaskiner påsatt kjelker i rekke. Et 13 måneder langt opphold venter Geir Ove Fløan som for Norsk Polarinstitutt skal være elektriker med ansvar for aggregater og satellitt-styring.

Geir Ove Fløan er oppvokst ikke langt fra Krøkesberget på Skatval. Han er gift med Rita Steinvik Fløan og paret har tre barn på 8, 9 og 13 år. Nå forlater mannen i huset heimplassen på Steinvik og reiser søndag med fly til Antarktis og et opphold på 13 måneder i isen. Geir Ove er tidligere vinner av realityserien "Søppelkongen" på TV2 i 2005. Har arbeidet innen industriutvikling og har fått permisjon fra offshore- selskapet Profitek for å ta dette arbeidsoppdraget i Antarktis. Han er en person som alltid har søkt nye utfordringer. Da han fikk tilbud om å være 1 av 6 som skal overvintre på Troll-stasjonen i Antarktis, tok han ikke lange betenkningstiden og ble «tatt ut på jobbintervju» hos Norsk Polarinstitutt.

Du har en allsidig bakgrunn, og noen vil vel si du er praktisk nevenyttig anlagt Geir Ove?

- Jeg har flere fagbrev innen elektrofaget, så min jobb der nede i verdens mest ugjestmilde klima med ned mot 55 kuldegrader blir å være elektriker på stasjonen Troll med utvidet ansvar også for satellitt-styring. Jeg har anleggsmaskin- sertifikat for gravemaskin, hjullaster og dumper og får ansvar for brøyting av en 3 kilometer flystripe på isen.

Du nevner tråkkemaskin inn til stasjonen og tilbake med distansen 500 kilometer!

- Har kjørt tråkkemaskin i mange år på fjellet, i lysløyper og i hoppbakker. Tror dette vil komme godt med, da vi på den norske Troll-stasjonen der nede skal frakte mye gods og mannskaper til og fra stasjonen 25 km inne på platået fra kysten. Oppholdet har sin mest intense periode nå fra november mot februar da det er sommer-sesong der nede. Overvåking av fugler som petrell og sørjo skal jeg være med på og et må er å bestige 10 fjell i en omkrets av 10 mil fra Troll-stasjonen, sier Geir Ove. Han blir en av seks personer som blir tilbake på stasjonen fra februar. Da drar rundt 60 personer fra basen hjem med båt eller fly. Vinteren der nede er ekstrem, noe Geir Ove er klar over og han er mest spent på hva disse vintermånedene vil by på av utfordringer. 100 kontainere og 1000 tonn varer skal fraktes inn til stasjonen med beltevogner påsatt kjelker. Det er 1200 høydemeter å bestige på platået fra kysten til stasjonen, en tur som tar 8-12 dager med beltevogn. Først rundt 20.desember 2013 er Geir Ove tilbake til sin kone Rita og de tre barna igjen på Skatval.

Hvordan blir det å være uten Geir Ove så lenge Rita?

- Det er på en måte litt trist også at han reiser, men vi skal nok klare oss gjennom disse månedene, sier Rita Steinvik Fløan som har sett mannen takle tøffe oppgaver før.