Redaksjonen

- Innen 2020 regner man med at det vil finnes rundt en million hørselshemmede i Norge. Nedsatt hørsel kan bli det største folkehelseproblemet, og mange ungdommer utsettes for ganske høye lyder som på sikt kan føre til svekket hørsel, sier Guttorm Aavik, leder i Hørselshemmedes Landsforbund (HLF) Stjørdal og Meråker.

Yrkesaktiv gruppe

Lokallaget har 254 medlemmer, og de siste årene har trenden vært at stadig flere yngre engasjerer seg. Blant annet er det blitt opprettet en intern yrkesaktivgruppe som retter fokus mot folk med nedsatt hørsel, som er i arbeid.

- Vi arrangerer åpne møter annenhver måned hvor vi inviterer foredragsholdere innenfor ulike tema. Her møter medlemmene andre med samme type problemstillinger. Mange blir sliten av å høre dårlig, og bruker mer energi på å delta i arbeidslivet enn folk som hører godt, sier Monika Renå Rønsåsbjørg, styremedlem i HLF Stjørdal og Meråker.

Med dagens teknologi hvor de store klossene av høreapparater er blitt byttet ut med små og langt mer elegante enheter gjerne basert på bruk av bluetooth-teknologi er det å tilrettelegge på en arbeidsplass blitt en mye enklere affære enn tidligere.

- Ikke alle arbeidsgivere er like bevisst. Man må ha en forståelse for den situasjonen som de som har redusert hørsel har. Det er en kamp, sier Aavik

Endrede behov

Alle i styret ønsker å berømme jobben tidligere tillitsvalgte har gjort gjennom årenes løp, men i og med at flere yngre medlemmer har kommet til har behovene til medlemmene endret seg. Det aktive lokallaget har blant annet etablert en likepersonsordning med taushetsplikt som brukere med nedsatt hørsel kan henvende seg til for å få bistand enten det gjelder tilrettelegging på arbeidsplassen eller å bli motivert til bruk av egne hjelpemidler.

- Det er viktig å få frem at vi kan hjelpe. Noen har fått hjelpemidler, men de blir liggende i en skuff. Jeg har fått opplæring og kan veilede i bruk og vedlikehold av utstyr, og jeg kan også informere hvem brukerne kan kontakte for å få ytterligere hjelp, sier Mona Larsen, som er likeperson og kasserer i HLF Stjørdal og Meråker.

- Folk skal ikke skjemmes

Det er en kjensgjerning at det å søke hjelp for nedsatt hørsel er et langt større skritt enn når man ser dårlig.

- For mange er nedsatt hørsel et slags nederlag, men folk skal ikke skjemmes. Når man merker at hørselen er svakere, er det ingen grunn til å vente, sier Aavik.

Det å få delt sine erfaringer og ikke minst søke råd og hjelp blant likesinnede er en uvurderlig verdi. May-Britt Nilssen Lillebo sitter også i styret som et av lokallagets yngste medlemmer. Hun oppdaget at hun hørte dårlig i konfirmasjonsalderen, men følte seg alene.

- Jeg visste bare om min søster. Etter at jeg begynte i hørselslaget har jeg funnet ut at det finnes en stor mengde mennesker som sliter med det samme, sier hun.

Ut i gågata

Styret i lokallaget oppfordrer folk som ønsker bistand eller informasjon om å ta kontakt, men de lover også å bli mer synlig i offentligheten utover våren.

- I mai eller juni arrangerer vi den årlige kampanjen «Hvert øre teller». Da skal vi stå to dager i gågata i Stjørdal og en dag i Meråker for å informere. Målet er at vi også skal arrangere gratis hørselstester for folk som ønsker å sjekke hørselen i løpet av de dagene, sier Aavik.